A Tisza-tó medencéi, elképesztő változatosság

A Tisza-tó medencéi északról délre haladva, a Tiszavalki-medence, a Tiszafüredi-medence, a Poroszlói-medence, a Sarudi-medence és az Abádszalóki-medence, melyek nem csak nevükben különböznek egymástól. Hiába tartoznak ugyanahhoz a tóhoz, mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége és saját élővilága.

Az idén 50 éves Tisza-tó, eredeti néven Kiskörei vízlépcső megépítésének 4 célkitűzése volt:

  • A mezőgazdasági területek öntözésének biztosítása vízkészlettározással úgy, hogy a vízlépcső tervezése során kijelölt területeket vízzel árasztották el. Így jött létre a Tisza-tó.
  • Energiatermelés a Kiskörei vízerőmű által.
  • Hajóút biztosítása a Tiszán.
  • Turizmus fejlesztése a mesterségesen kialakított Tisza-tó körül.

A Tisza-tó medencéi egymástól jól elhatárolható területek. Közülük kettő, a Tiszafüredi-medence és az Abádszalóki-medence a Tisza bal, míg a másik három a Tisza jobb oldalán helyezkedik el.

A medencék változatosságának titka a mélységükben rejlik, északról délre haladva egyre mélyebbek, ami miatt az egyes medencék növény és állatvilágában jelentős eltérések mutatkoznak.

Tiszavalki-medence, a Tisza-tó medencéinek gyöngyszeme

Tisza-tó medencéi, Tiszavalki-medence

A Tisza-tavat átszelő 33-as főúttól északra eső terület a Tiszavalki-medence, melynek átlagos vízmélysége az 1 métert sem éri el.

A Tiszavalki-medence a (2048/1993. (XI.18.) Kormányhatározat alapján természetvédelmi terület, ezért korlátozások alá eső terület. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy az idegenforgalom elől elzárt, közlekedni csak a tiszavalki csónakkikötő és a Tisza közötti IX.sz. öblítőcsatornán keresztül lehetséges. A terület csak a szakmai turizmus és kutatás számára nyitott.

A „legszebbik” jelző természetesen szubjektív, de ha figyelembe vesszük, hogy a Tiszavalki-medence területén terül el a Tisza-tavi Madárrezervátum, akkor hellyel-közel nem tévedtünk a jelzővel.

A Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, amely Magyarország legnagyobb nemzeti parkja és az UNESCO Világörökség része. A Tisza-tó a nemzeti park részeként jelentős ornitológiai értéket képvisel, és nagyon fontos madármegfigyelő helyszín.

A madárrezervátum különösen a vándormadarak számára fontos megállóhely. Több mint 200 madárfaj található itt, köztük védett és ritka fajok is, mint a nagy kócsag, a kis vöcsök, a fekete gólya, a rétisas, a halász sas és a parlagi sas. Ezen túlmenően a tó gazdag vízi madár életet is felvonultat, beleértve a különböző récefajokat, búbos vöcsököt, bakcsókat és sok más fajt.

Tiszafüredi-medence

Tisza-tó medencéi, Tiszafüredi-medence

A Tisza-tó medencéi közül a Tiszafüredi-medence nem csak a természeti adottságainak, hanem Tiszafürednek, a Tisza fővárosának is köszönheti népszerűségét. A programlehetőségek tárháza igen széles, vízen és parton egyaránt. Itt mindenki talál kedvére való elfoglaltságot.

Annak ellenére, hogy a Tisza-tavi kerékpáros út körbevezet a tavon, tehát bármely ponton be lehet csatlakozni, mégis sokan választják Tiszafüredet a túra kiindulópontjának. A Tisza Tavi Kerékpáros Centrum ideális azoknak, akik nem bajlódnak a saját bicaj szállításával, hanem bérelnek egyet a túra idejére.

A Kerékpáros Centrum tetején működik egy látványterasz kávézóval, melynek érdekessége, hogy kerékpárral is fel lehet tekerni az épületen körbefutó pályán.

A strandolás kedvelői az országos szinten is elismert szabadstrandon pihenhetnek, a mesés Holt-Tisza partján. A kutyás gazdiknak sem kell lemondani a strandolás örömeiről, hisz a Mancsos Pancsoló épp nekik készült.

Tiszafüred kikötőinek valamelyikéből induló csónaktúrával a Tiszafüredi-medence gazdag növény- és állatvilágát fedezhetik fel a természet kedvelői.

Poroszlói-medence

Poroszlói-medence, Tisza-tó

A Tisza-tavi medencék közül a Poroszlói-medence az ökoturizmus fellegvára, az evezősök kánaánja. A növény- és állatvilág felfedezésére változatos csónaktúrákat indítanak a helyi vállalkozók, de sokan saját maguk keresik fel kajakkal vagy kenuval. Az átlagos vízmélység alig haladja meg az egy métert.

Zegzugos nádasok, hínáros területek, Óhalászi Holt-Tisza fehér tündérrózsákkal borítva, övzátonyok által elzárt területek, kiszáradt fatuskók, morotvák, kilátók, Tiszavirág Ártéri Sétaút, Göbe-tó, Csapói Holt-Tisza, Kis-Tisza… Ez így mind együtt alkotja a Poroszlói-medencét.

Ha szeretnéd madártávlatból is megcsodálni a Tisza-tavat, akkor ez a hely a legjobb úticél, hisz a Tisza-tó medencéi közül a Poroszlói-medence bővelkedik a legtöbb és legkülönlegesebb kilátóval.

  • Tisza-tavi Ökocentrum körpanorámás kilátója: az Ökocentrum területén található, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Tisza-tóra és a környező nádasokra. Szárazföldi kilátó, bárki által látogatható. Gyalogosan lépcsőn, vagy lifttel lehet feljutni a 7 emelet magasságú kilátó teraszára.
  • Ravasz-háti Bölömbika kilátó: Újlőrincfalváról indulva érhető el a leghamarabb. Csak vízről lehet megközelíteni. A kilátó lábánál lehet a csónakokat kikötni, majd lépcsőn feljutni a 6 méter magasságba. Nem csak a Poroszlói, hanem a Sarudi-medencét is megcsodálhatjuk a magasból.
  • Fattyúszerkő kilátó a Csapói Holt-Tiszán: szintén csak vízen lehet megközelíteni. Kikötni egy stégen lehet, majd egy pallóúton keresztül lehet eljutni a kilátóhoz. A tetejéből a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni.
  • Küszvágó Csér kilátó, Szilas-fok: egy újabb kilátó, melyet csak a vízről lehet megközelíteni Tiszafüredről indulva. Páratlan kilátás tárul elénk a Poroszlói és a Sarudi-medencére.

Sarudi-medence

Tisza-tavi Sarudi-medence

A Sarudi-medence átlagos vízmélysége 1,5 m körüli, területének kb. 70 %-a nyílt víz. A Tisza-tó medencéi közül a Sarudi-medencének van a legnagyobb nyíltvízi területe, amely nagyobb, mint a Velencei-tó. Alacsony merülési mélységű motoros hajók és vitorlások tarkítják a víz felszínét. A part közeli területeken több helyen is tuskók állnak ki a vízből, melyek az elárasztás előtti időkre emlékeztetnek.

A Sarudi-medencében, a part közeli területeken a nagy kiterjedésű tündérrózsamezők, a nádasok és a hínáros részek gazdag élővilággal rendelkeznek, amire élénk vízi- és ökoturizmus épül. A terület a horgászat szerelmesei számára is igen vonzó.

A Tisza-tavi medencék legkisebbike, az Abádszalóki-medence

Abádszalóki-medence

A Tisza-tó legkisebb, legmélyebb, legmozgalmasabb és egyben leghangosabb medencéje az Abádszalóki-medence. A tó ezen részét az válassza úticéljának, aki szereti a pezsgő életet a vízen és a parton egyaránt.

A 2,5 – 3 méteres vízmélység is, és a Tisza-tó használatának szabályozása is lehetővé teszi a motoros csónakok használatát a tó ezen szakaszán. Akik szeretik az adrenalintermeléssel járó vízi sportokat, itt kipróbálhatják a jet-skit, a vízibanánt, a vízibobot, vagy a wakesurföt.

A vízparton sem lehet unatkozni, hisz Abádszalókon, a szabadvízi strandon épült meg a Tisza-tó legnagyobb csúszdakomplexuma. Kellő bátorság kell ahhoz is, hogy a három óriáscsúszda valamelyikén a Tisza-tó vízébe csússzon valaki, így az élmény garantált.


Egy tó, öt medence, ötféle jelleggel. Mindegyiknek megvan a maga szépsége, egyedisége, így az a legjobb, ha a Tisza-tó medencéi közül egyet sem hagysz ki, hanem sorra felfedezed az általuk rejtett csodákat.