Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország keleti részén, a Nagyalföldön található. Az ország legnagyobb nemzeti parkja, melynek területe több mint 80 000 hektár.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország természeti és kulturális örökségének fontos része. A terület az évszázadok alatt sokat változott, de mindig fontos szerepet játszott a magyar paraszti életben és kultúrában. Az itt élő pásztorok hagyományai, életmódja és ruházata szorosan összefonódik a magyar történelemmel és kultúrával.

A Hortobágyi Nemzeti Park története

A Hortobágy valamikor nagyon dús növényzettel, erdőkkel, nádasokkal benőtt terület volt. 1855 óta, a Tisza szabályozása után azonban kiszáradt, teljesen más természeti képződménnyé alakult. Talaja a lecsapolások és folyószabályozások során szikesedésnek indult azaz a talajból elpárolgó vízből az ásványi sók kiváltak és a talaj felső rétegében halmozódtak fel.

A Hortobágyi Nemzeti Park területének nagy része szikesekkel teli, rövid fűvel borított legelő. A nemzeti park területén emellett halastavak, mocsarak, holtágak és nádasok találhatók.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-jén hozott létre az akkori Országos Természetvédelmi Hivatal. 1999. november 30-án az UNESCO a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára vette fel.

Hortobágy nevezetességek

Sokan azt gondolják, hogy a Hortobágy csak egy puszta, kevés látnivalóval és nevezetességgel, de ez távol áll a valóságtól.

Kilenclyukú híd

Hortobágy nemzetközi hírű nevezetessége a Hortobágy folyón átívelő Kilenclyukú híd, amely az 1830-as években épült, a helyén álló fahíd helyett. A hídnak jelentős szerepe volt az állathajtásban, hisz a debreceni marhakereskedők ezen a hídon terelték csordáikat a tiszai árvizek idején Szolnok felé. A híd a történelmi Magyarország leghosszabb kőhidja volt a maga 167 méter teljes hosszával. Ma a 33-as főút vezet keresztül rajta.

Pusztai Állatpark

A Pusztai Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft hozta létre azzal a céllal, hogy egyrészt bemutassa régi magyar háziállatainkat, másrészt, hogy elősegítse ezen fajták fenntartását. Az állatpark területén közelről tekinthetők meg többek között az erdélyi kopasznyakú tyúkok, a parlagi kecskék, szamarak, mangalicák, hucul lovak, magyar szürke marhák, bivalyok és még sok egyéb állat. Az állatsimogatóban a gyerekek a bárányokkal, kecskegidákkal, szamarakkal, szamárcsikóval ismerkedhetnek. 

Vadaspark

A Hortobágyi Nemzeti Park Vadasparkjában a vidék állatvilágát, az ősi puszta vadvilágát ismerhetjük meg. A Hortobágyról régen eltűnt őshonos állatfajok bemutatására szolgáló bemutatótermek kiállítás formájában nyújtanak betekintést a puszta élővilágába. A szabadban pedig közelről, a maguk valóságában és természetes környezetében figyelhetjük meg a még fennmaradt ősi állatokat. A Vadaspark egész évben nyitva tart, de csak szervezett formában látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. 

Programok a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A Hortobágyi Nemzeti Park egész évben számos színes programmal várja a turistákat, mint pl. kiállítások, vezetett túrák az állatvilág megismerésére, darufesztivál, halas-tavi túrák, Puszta napja, csillagles, stb. Most két érdekes programot emelnék ki a sok közül, melyből az egyik az év bármely napján igénybe vehető, míg a másik egy évszázados hagyománnyal rendelkező, évente egyszer megrendezésre kerülő vásár.

Extra szafari

A Vadaspark különleges, egyedülálló programja, az „Extra szafari”, amely során közvetlen közelről figyelhetjük meg a nagytestű, patás állatokat, mint a vadló és az őstulok. A terület madárvilága a természetes tavakon és röpdékben tekinthető meg a túra során. Rácsok nélküli, vizesárokkal határolt kifutókban élnek a puszta egykori ragadozói, melyeknek látványa igazi élményt nyújt a szafari során. A terület látogatása egy speciális terepjáróval történik, amelyen egyszerre akár 7 ember is részt vehet.

Hortobágy Hídivásár

A hagyományok szerint minden évben augusztus 20-án, az új kenyér ünnepéhez kötődően kerül megrendezésre az országos hírű népművészeti és kirakodó vásár, amely kb. 200 éves múltra tekint vissza. Eredetileg állatvásárként került megrendezésre a Kilenclyukú híd melletti területen, de napjainkban már kézműves vásárként került be a köztudatba. A látogatók megkóstolhatják a Hortobágyra jellemző hagyományos, tájjellegű ételeket is.

A Hortobágyi Nemzeti Park vízi élőhelyei

  • Hortobágyi-Halastó
  • Zám-puszta
  • Pentezug-puszta (Vadló rezervátum)
  • Angyalháza-puszta
  • Egyek-Pusztakócsi mocsarak
  • Tisza-tó északi része (Tisza-tavi Madárrezervátum)
  • Tisza-tó középső része (Poroszlói-medence)
  • Kunkápolna

A Hortobágyi Nemzeti Park megközelítése

A park óriási területen helyezkedik el, így érdemes előre eltervezni, hogy mely részére irányul a kirándulás. A park legkönnyebben autóval közelíthető meg. Tömegközlekedéssel nehézkesebb, hisz vonattal, vagy busszal csak egy-egy településig juthatunk el, ahonnan a park távolabbi gyöngyszemei nehezebben érhetők el.

Aki a tömegközlekedést választja, annak érdemes kerékpárt is vinni magával, így a pár kilométeres távolságok könnyen legyőzhetők.

Vonattal a Hortobágyra

A tömegközlekedést választó turisták többnyire Hortobágy települést veszik célba, amely a Debrecent és Füzesabonyt összekötő vonalon helyezkedik el. Budapestről indulva vagy debreceni, vagy füzesabonyi átszállással érhető el. Az aktuális menetrendről a MÁV-START honlapján lehet tájékozódni.

Busszal Hortobágyra

Hortobágy község több irányból is elérhető busszal, mint pl. Debrecenből, Egerből, Tiszafüredről. Az útvonalakról és menetrendekről a Volánbusz honlapján található az éppen aktuális információ.


A Hortobágyi Nemzeti Park a magyar természeti kincsek egyik legszebbike, amely az ország számos turistájának kíváncsiságát felkelti. A vidék különleges növény- és állatvilágával, gazdag múltjával és kulturális örökségével való megismerkedésért érdemes időt szánni a látogatóknak.