Tiszafüred központ – Fedezd fel a város szívének varázsát!

Legyen szó nyaralásról, vagy kirándulásról, az úticélhoz tartozó város központja mindig vonzó a turisták számára. Tiszafüred központja is tartogat meglepetéseket, így érdemes felkeresni, még akkor is, ha csak a Tisza-tó volt az eredeti úticél.

Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, a Tisza-tó fővárosa. 
A  Tisza-tó mellett helyezkedik el, Jász-Nagykun-Szolnok megye északkeleti részén.

Tiszafüred központ, Tiszafüred centrum

Ha szeretnénk megtudni, hogy egy adott városban mi az, amit érdemes megnézni, akkor valószínűleg a város központjára keresünk rá a keresőben. Nincs ez másként Tiszafüred esetén sem, így mi is tettünk egy próbát.

Tiszafüred azonban kivételnek bizonyult, mert keresésünk eredményeként a Kovács Pál Művelődési Központ tárul elénk, amit a köznyelv röviden Tiszafüred központ néven emleget.

Sebaj, gondoltuk, akkor folytassuk a keresést a Tiszafüred centrum kifejezéssel, hisz általában ez is belvárost jelenti. De ebben az esetben ezzel sem kerültünk közelebb a célunkhoz, hisz Tiszafüreden a centrum a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumot takarja, nem a városközpontot.

Végül bevetettük a Jolly Jokert, és rákerestünk Tiszafüred látnivalóira. Egy ici-picit közelebb kerültünk, de még ez sem volt az igazi, hisz Tiszafüred központ helyett a Tisza-tó nevezetességeiről kaptunk listát, amiben a rezervátumok és a sétányok mellett egyedül a Kiss Pál Múzeum kapott említést.

Miért kihagyhatatlan Tiszafüred központja?

Kossuth Lajos Gimnázium Tiszafüred

A belváros felkeresése számos érdekes élményt kínálhat, még akkor is, ha nem vagy városkedvelő és a természet vonzott a Tisza-tóhoz. A városközpontok általában a történelmi és kulturális örökség központjai, ahol megismerheted az adott hely múltját és hagyományait. Így például az itt található múzeumok, műemlékek, templomok, piacok és egyéb látnivalók bemutatják az adott város történetét és életét.

A városközpontokban általában nagy a kínálat a különböző ételekből, italokból és egyéb helyi termékekből. Az utcákon sétálva megkóstolhatod az adott város gasztronómiáját és megismerkedhetsz az emberek mindennapi életével.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy általában városközpontok infrastrukturálisan a legjobban ellátott területek, ahol számos szolgáltatás áll a turisták rendelkezésére. Ilyenek például a bankok, mobilszolgáltatók, üzletek és közlekedési lehetőségek.

Tiszafüred múltja röviden

Tiszafüred Bika Szálloda 1939
Forrás: Fortepan / Földvári Mihály

Tiszafüred nem tartozik az ország legrégebbi városai közé, azonban nem is tekinthető új településnek. Az első írásos említése az 1200-as évekből származik, amikor a települést „Füred” néven említették meg oklevelekben. A mai Tiszafüred területén álló kis falu azonban a török hódoltság alatt elpusztult. Az újjáépítés és a mai település kialakulása a 18. század végén, a Tisza-tó kialakításával kezdődött.

Az újjáéledés a 19. században kezdődött, amikor az akkori kormány számos olyan programot indított, amelyek célja az ország gazdasági felvirágoztatása volt. Ennek részeként hozták létre a Tisza-tavat, amely lendületet adott a régió fejlődésének.

A Tisza-tó partján, a korábbi falu területén épült fel az új település, amelyet Tiszafürednek neveztek el. Tiszafüred központi részén álló számos épület az akkori kornak köszönhető.

Tiszafüred centrum nevezetességei

Kiss Pál Múzeum Tiszafüred

A belvárosban sétálva a modern házak között gyakran bukkannak fel a múltszázad elejét idéző kisebb-nagyobb épületek, melyeket a mai kor igényei szerint modernizáltak és használnak. Ilyen pl. a Kossuth Lajos Gimnázium épülete is.

Tiszafüred Városháza

Az 1896-ban épült épület az egyik legjelentősebb műemléke Tiszafürednek. A városháza mögött pedig egy szép park található, amely remek hely a pihenésre.

Kiss Pál Múzeum

Ez az ország egyik legrégebbi vidéki múzeuma, 2017-ben ünnepelte 140. születésnapját. A Kiss Pál Múzeum épülete a Lipcsey család által a 19. század első felében épített klasszicista stílusú kúria, amely szép ősfás parkjával turisztikai szempontból kiváló elhelyezkedéssel rendelkezik a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden.

Új főtér Tiszafüred központjában

Tiszafüred központ új főtér

2021-ben került átadásra a teljesen újjáépített főtér, a város központi helye, ami egy látványos szökőkúttal várja a pihenésre vágyó turistákat és városlakókat egyaránt. A beruházás során egy sétány és egy zöldségpiac is kialakításra került. Az új főtéren rendszeresen rendeznek kulturális és szórakoztató eseményeket, amelyek még színesebbé teszik az itt tartózkodást.

Magyarok Nagyasszonya Templom

A főtér központi látványossága a Magyarok Nagyasszonya Templom. A templom mellett található kis park területe pedig ideális hely a pihenésre és a csendes meditációra.

Tiszafüredi piac

A város központjában található piac több mint száz árusával várja az idelátogatókat. A piac kínálata igen változatos, és a helyi termékek mellett a környékbeli településekről érkező portékák is megtalálhatók itt.


Igaz, hogy a turisták többnyire a Tisza-tó, a természet és a vízi élmények miatt választják Tiszafüredet, de ez nem jelenti azt, hogy a város nevezetességei ne nyújtanának élményt az oda látogatóknak. Tiszafüred központja patinás épületeket, szép parkokat és egy modern főteret tartogat a városba érkezőknek, így mindenképpen érdemes időt szakítani egy városi sétára.