Változatos Tisza-tavi kerékpártúrák csodás tájak mentén

Ha szereted a kerékpározást, akkor egy Tisza-tavi kerékpártúra valószínűleg téged is elvarázsol majd. Ez a csodálatos vidék tele van természeti kincsekkel, látnivalókkal és izgalmas kerékpáros útvonalakkal.

A Tisza-tó és környéke ideális helyszín azoknak, akik szeretik az aktív kikapcsolódást, a természetet és a különleges vízi-világot. A kerékpártúrázás a legjobb módja annak, hogy felfedezd a Tisza-tó csodálatos tájait. A kerékpáros útvonalak változatosak, melyekre az erdök, mezők és vízpartok harmóniája jellemző.

Miért válaszd a Tisza-tavat?

A Tisza-tó a legnagyobb mesterséges tó Magyarországon, amely az Alföld északi részén, 127 km2-en terül el a Tisza folyása mentén. Eredeti cél a tiszai árvizek szabályozása és az Alföld hatékonyabb vízellátása volt, de az elárasztott területeken hamar kialakult egy sajátos növény- és állatvilág, ami vonzóvá tette a területet a kirándulók számára.

A Tisza-tó környékén található települések egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a turizmus fejlesztésére, és számos beruházást hajtottak végre, hogy vonzóbbá tegyék a vidéket a látogatók számára. Az építkezések és fejlesztések eredményeként számos új szálláshely és vendéglátóhely nyílt meg a vízparton.

Tisza-tavi kerékpártúra, kerékpárút

A Tisza-tó népszerűsége folyamatosan növekszik, így a települések egyre több programmal várják az idelátogatókat, hogy minél színesebb élményt nyújtsanak nekik. A helyi szervezők és vállalkozók minden évben sokféle eseményt szerveznek, ahol a turisták megismerhetik a környék kultúráját, gasztronómiáját és természeti kincseit.

Miért éppen kerékpárral?

A Tisza-tó környéke egy gyönyörű vidék, melynek felfedezése kerékpárral különösen kalandos és élvezetes. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány meggyőző érvet, hogy milyen előnyökkel jár egy Tisza-tavi kerékpártúra, és miért érdemes két keréken felfedezni a Tisza-tavat:

  • Gyönyörű tájak: a Tisza-tó környéke csodálatos tájakat rejt, melyek legjobban kerékpárral fedezhetők fel. Autóval nem megközelíthetők, gyalogosan pedig túl nagyok a távolságok, így a kétkerekű a legjobb választás. A tavat körülvevő ösvények és erdős területek valódi gyöngyszemek a kerékpárosok számára.
  • Egészséges kikapcsolódás: A kerékpározás számos egészségügyi előnnyel jár. Segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, mivel csökkenti az artériás merevséget és javítja a vérkeringést. Emellett segíti a testsúlyszabályozást, mivel a kerékpározás során nagy mennyiségű kalóriát égethetünk el. A tüdőkapacitást és az oxigénfelvételt is javítja, így csökkenti a légzőszervi betegségek kockázatát. A mentális egészségre gyakorolt hatása is jelentős, mivel a friss levegőn végzett testmozgás stresszoldó hatással bír, javítja a hangulatot és a kognitív funkciókat.
  • Rugalmas időbeosztás: a kerékpáros túrák során nagyon rugalmasak lehetünk az időbeosztásunkkal, és szabadon tervezhetjük meg a túránk menetrendjét. A Tisza-tavi kerékpártúrák szervezését megkönnyíti a környékén található számos kerékpárkölcsönzési lehetőség is.
Tiszafüred kerékpáros híd
  • Kedvező költségek: a kerékpáros túrák során az utazási költségek alacsonyabbak, mint más közlekedési eszközök használata esetén.
  • Közeli látnivalók: a Tisza-tó környékén található számos látnivaló és nevezetesség, melyek könnyedén elérhetők kerékpárral. A kerékpáros túrák során könnyen és gyorsan átjárhatunk kisebb településeken, és akár eltérhetünk a főútvonalaktól, hogy meglátogassunk olyan helyeket, melyek autóval nehezen megközelíthetők.
  • Fejlett kerékpáros infrastruktúra: a Tisza-tó környéke nemcsak csodás természeti környezetével, hanem kiváló infrastruktúrájával is vonzza az idelátogatókat. A turisztikai fejlesztések során kiemelt figyelmet kapott a kerékpáros közlekedés biztonságos és zavartalan kialakítása. Ennek köszönhetően ma már több kerékpárút is igénybe vehető a tó körül, amelyek kifejezetten a kerékpárosok igényeire lettek tervezve, a közúttól elkülönítve. A fejlesztéseknek köszönhetően a Tisza-tavi kerékpártúrák nem csak izgalmasak, de biztonságosak is, így minden korosztály számára ajánlottak.

A Tisza-tavi kerékpártúra lehetséges útvonalai

A 2020-ban megépült, Poroszlót Tiszafüreddel összekötő kerékpáros híd volt az utolsó láncszem, ami sokáig hiányzott a biztonságos Tisza-tavi kerékpártúrákhoz. Az új híd teljes egészében elkerüli a forgalmas főutat, így a kerékpárosoknak már nem kell a gépkocsik között tekerniük.

A híd biztonságos és kényelmes, amelynek köszönhetően a forgalom helyett az élményekre koncentrálhatnak a túrázók. A híd megépítése elősegítette, hogy gyerekes családok is részt vegyenek a Tisza-tó körüli bicajtúrákon.

A tekerés szerelmesei számos túraútvonal közül válogathatnak a Tisza-tónál. Vannak hosszabb és rövidebb szakaszok, így mindenki megtalálhatja az edzettségének és idejének legmegfelelőbb szakaszt.

Két legismertebb és leggyakrabban használt kerékpáros útvonal a Tisza-tavi Nagy-kör és a Kis-kör, de ezen kívül is több kiépített útvonalat áll a bringa szerelmeseinek rendelkezésére, amelyek tovább bővítik a környék felfedezésének lehetőségeit.

Tisza-tavi körtúra, Nagy kör

A nagy kör 95 km, melynek nagy része aszfaltozott, de Poroszló és Tiszavalk között nem. A Nagy-kör a Kis-kör kibővített változata, amely a Tiszavalki-medencét is megkerüli. Érdekessége, hogy Tiszadorogmánál komp köti össze a kerékpárutat, ami még színesebbé, élménydúsabbá teszi a Tisza-tavi kerékpártúrát.

Az érintett települések Tiszafüredről indulva: Tiszafüred –> Abádszalók –> Kisköre –> Sarud –> Poroszló –> Tiszavalk –> Tiszabábolna –> Tiszadorogma (komp) –> Tiszafüred útvonalon halad.

Tisza-tavi körtúra, Kis kör

A túraútvonal hossza 65 km, végig aszfaltozott. Az érintett települések Tiszafüredről indulva: Tiszafüred –> Abádszalók –> Kisköre –> Sarud –> Poroszló –> Tiszafüred. Mivel körről van szó, így bármely településen elkezdhető, akár ellenkező irányban is.

Poroszló Nagy-kör

A túra hossza 45 km. Útvonala: Poroszló –> Borsodivánka –> Négyes –> Tiszavalk –> Tiszabábolna –> Tiszadorogma (komp) –> Tiszafüred –> Poroszló

Poroszló Kis-kör

Hossz: 25 km. Útvonal: Poroszló –> Újlőrincfalva –> Sarud –> Poroszló

Strandolás a Tisza-tavi kerékpártúra során

A kerékpárút mentén 6 szabadstrand található, köztük a közelmúltban felújított, csodás környezetben található Tiszafüredi Szabadstrand. Egy hosszabb, izzasztó tekerés után igazi felüdülés megmártózni a Tisza-tó vizében. A strandolás szórakoztató és kellemes kikapcsolódás, amely segít ellazulni és feltöltődni a további kerékpározásra.

Ha a kutyusod is elkísér a Tisza-tavi kerékpártúrára, akkor neked Tiszafüreden a kutyás strandot, a Mancsos pancsolót ajánlom.


A környék kiváló kerékpáros útjai, lenyűgöző természeti szépségei és érdekes programjai garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak a kerékpározás szerelmesei számára.