Kerékpártúra gyerekekkel a Tisza-tónál

Kerékpártúra gyerekekkel a Tisza-tónál? Miért is ne? A kerékpározás nem csak egy egészséges tevékenység, hanem lehetőséget ad feledhetetlen családi élményszerzése és a természet felfedezésére.

A Tisza-tavi festői táj, a madárcsicsergés, a friss levegő, a környék látnivalói és programjai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt az utazást igazi kalandként élje meg a család apraja és nagyja egyaránt. De ahhoz, hogy a kerékpártúra gyerekekkel is zökkenőmentes legyen, érdemes alaposan felkészülni.

Íme néhány hasznos tanács a tökéletes Tisza-tavi családi kerékpártúra tervezéséhez. Minél alaposabb a felkészülés, annál kevesebb meglepetés ér benneteket az út során.

Gyermekbarát kerékpáros túraútvonal

Egy kerékpártúra gyerekekkel akkor lesz maradandó élmény, ha a gyerekek is élvezik. Ezért olyan túraútvonalakat kell kijelölni, ami nem haladja meg a gyerekek képességeit. A Tisza-tó körül változatos kerékpártúrák szervezhetők, a környék igazán család és kerékpárbarát kialakítású.

Útvonal megtervezése, szállásfoglalással

Mivel a Tisza-tavat körbe lehet kerékpározni, így először azt kell eldönteni, hogy a túra során körbekerekezitek a tavat és a szállásokat a kerékpártúra útvonalához igazítjátok, vagy lehorgonyoztok egy városban és onnan tesztek napi kisebb kirándulásokat.

Ha a kerékpártúrára gyerekekkel vállalkoztok, akkor számolni kell azzal, hogy sokkal több holmit kell magatokkal vinni. Ezért nem mindegy, hogy a több napos túra teljes felszerelése a kerékpárra lesz rögzítve egy teljes körtúra során, vagy csak a napi kiránduláshoz szükséges csomagot viszitek magatokkal, ha este mindig visszatértek a szállásra.

Családi kerékpártúra

A szállás kiválasztására is kell egy kis időt szánni, hisz a lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, ha a Tisza-tavi családi kerékpározás mellett döntötök. Szálloda, apartman, magánház és kemping, vagy a különlegesebbnek számító úszóház és lombház között válogathattok.

A szállás kiválasztásánál fontos szempont, hogy a gyerekek esténként ki tudjanak menni az udvarra, esetleg legyen valami gyermekbarát játszósarok. Az sem utolsó szempont, hogy a kiszemelt szálláshelyen a kerékpárokat biztonságosan lehessen tárolni.

Látnivalók a túraútvonal mentén

A kerékpározás nem csak tekerésből áll. Ahhoz, hogy minél élménydúsabb legyen a családi kikapcsolódás, érdemes felkeresni a legérdekesebb látnivalókat az útvonal mentén. Szerencsére a Tisza-tó mellett nem lehet unatkozni, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő programot. Strandok, kilátók, csodaszép növény- és állatvilág várja az aktív pihenésre vágyókat.

Kerékpártúra gyermekekkel, gyermektempóban

Egy családi kirándulás akkor lesz maradandó élmény, ha mindenki élvezi. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a tempó ne szenvedős, hanem kellemes legyen. A kerékpártúra gyerekekkel nem a Tour de France. A napi útvonaltervet úgy kell összeállítani, hogy bőven és kényelmesen teljesíthető legyen a gyerekekkel, legyen idő pihenőkre, nézelődésre, vagy egy fagyizásra.

Játékos kerékpártúra gyerekekkel

A kerékpártúra gyerekekkel is lehet élvezetes, ha az egész túra alatt fenn tudjátok tartani a kicsik érdeklődését és motivációját. Különböző játékokkal színesíthetitek az út során eltöltött időt, ami nem csak unaloműző, hanem játékos tanulás is. Íme néhány ötlet:

 • Állat- és növényfelismerés: tanítsátok meg a gyerekeknek, hogy figyeljenek a környezetükben élő állatokra és növényekre. Hozzatok magatokkal egy könyvet vagy kártyákat, amelyek segítenek az azonosításban, és a gyerekeknek lehetőséget adnak arra, hogy felismerjék és megismerjék a különböző fajokat.
 • Kreatív tevékenységek: Vigyetek magatokkal füzetet, ceruzát, és adjatok lehetőséget a gyerekeknek, hogy megörökítsék a látottakat és élményeiket.
 • Sebességmérés: Válasszatok ki egyenes, sík szakaszokat a túraútvonalon, és mérjétek meg a sebességüket. Szinte minden telefonon van már stopper alkalmazás, így ez a feladat egyszerűen kivitelezhető. Ehhez kapcsolódóan versenyfeladatokat is ki lehet tűzni, ami vidámabbá teszi a kerékpártúrát gyerekekkel.
 • Szabadtéri piknik: Tervezzetek meg egy piknikes állomást az útvonalon, ahol megállhattok, pihenhetek és élvezhetitek az ízletes falatokat. A gyerekekkel együtt készíthettek előre otthon szendvicseket, gyümölcsöket vagy más finomságokat, és élvezhetitek a közös étkezést a természetben.
 • Fotós kihívás: Adjatok feladatot a gyerekeknek, hogy készítsenek különleges és érdekes képeket a túra során. Lehet az a feladat, hogy találjanak meg egy adott témát, mint például virágok, táj, állatok, vagy érdekes formák. Nem telhet el kerékpártúra gyerekekkel fotózás nélkül.
Kerékpártúra gyerekekkel fejvédő sisakban

Kerékpárok felkészítése

A családi kerékpártúra alapja a megfelelő felszerelés az egész családnak. A kerékpártúra gyerekkel több módon is történhet. Ha gyermek még kicsi egy önálló túrához, akkor ülhet egy gyerekülésben valamelyik szülő mögött.

Kerékpártúra gyerekekkel, kerékpáros ülésben

Nehéz meghatározni az alsó korhatárt, amikortól nyugodtan bevállalható egy kerékpártúra gyermekkel is. Nem elegendő csak azt nézni, hogy a gyermek biztonságosan meg tud-e ülni egy gyermekülésben, hanem azt is fontolóra kell venni, hogy mikortól fogja élvezni is a kirándulást. Ha az egész nyaralás a gyerek nyűgösködéséről fog szólni, akkor érdemes lehet várni egy kicsit, amíg eléri a megfelelő fejlettségi szintet a kerékpáros gyermeküléses kiránduláshoz.

Ha már elég idős a gyermek ahhoz, hogy pár kilométert nyugodtan üljön a kerékpáros ülésben a szülő mögött, akkor már meg lehet próbálni vele egy kerékpáros túrát, kisebb szakaszok megtételével. Hasznos tanács, hogy a családi kerékpártúra elött teszteld a gyerek viselkedését és szoktasd hozzá a kerékpározáshoz.

A gyermekülés legyen megfelelően tervezett, biztonságos és a gyerek méretéhez és súlyához igazodó. Fontos, hogy a gyerek lábai elérjék a lábtartókat, hogy kényelmes és stabil helyzetben legyenek. Emellett az is fontos, hogy a gyermekülés biztonságosan és stabilan legyen felszerelve a felnőtt kerékpárjára.

Kerékpártúra gyerekekkel gyerekülésben

Kerékpártúra gyerekekkel, önálló gyermekbiciklivel.

A kerékpártúra gyerekekkel akkor lesz igazán élménydús, ha már a gyermek a saját bicajával kerekezik. Gyermekfüggő, hogy ez milyen életkorban jön el, kívülálló nem igazán tud ebben pontos tanácsot adni. Minden esetben a szülő tudja eldönteni, hogy a gyereke elég erős, érdeklődő és kitartó-e ahhoz, hogy pár napon keresztül, több km-t élvezettel tekerjen.

A családi kerékpártúra előtt be kell szerezni a gyermekhez passzoló, biztonságos kerékpárt, amivel kényelmesen meg tudja tenni a napi kilométereket. Íme néhány tipp a megfelelő kerékpár kiválasztásához:

 • A kerékpár mérete nagyon fontos. Vedd figyelembe a gyerek magasságát és lábhosszát, és válassz olyan kerékpárt, amelyre könnyedén és stabilan tud ráülni.
 • A gyerek első kerékpárjának stabilnak kell lennie. Válassz olyan modellt, amely széles kerekekkel és erős vázzal rendelkezik, hogy segítse a gyereket az egyensúly megtartásában.
 • A könnyű kerékpár nagyon fontos, mert a gyereknek könnyen kell tudnia irányítani és kezelni. Keress olyan kerékpárt, amelynek váza könnyű anyagból készült, például alumíniumból vagy könnyű acélból.
 • Győződj meg róla, hogy a kerékpárhoz tartoznak a megfelelő biztonsági felszerelések, mint például a fékrendszer, világítás, csengő. Ezek hozzájárulnak a gyerek biztonságához és segítenek megfelelően láthatóvá tenni a közlekedés során.
 • A kerékpárhoz választhatsz kiegészítőket is, mint például oldaltámasz, kosár vagy kulacs tartó. Ezek segíthetnek a gyereknek kényelmesen és praktikusan használni a kerékpárt, valamint hozzájárulhatnak az utazás kényelméhez.

A biztonságos kerékpártúra gyerekekkel

Szerencsére a Tisza-tavi kerékpárutak nagyon biztonságosak, forgalomtól elzártan közlekedhetünk rajtuk. Baleset azonban itt is előfordulhat, ezért a legfontosabb, hogy a gyerekek minden esetben viseljenek védőfelszerelést a kerékpártúra során.

A kerékpáros sisak, a könyök- és térdvédő elengedhetetlen kelléke a családi kerékpártúrának. Mivel ezek naponta több órát lesznek a gyereken, a biztonság mellett fontos a kényelem is.

Milyen egy jó könyök- és térdvédő?

 • Megfelelő méretűnek kell lenniük a gyermek testéhez. Fontos, hogy megfelelően illeszkedjenek a könyök- és térdízületekre, anélkül hogy túl szorosak vagy túl lazák lennének.
 • Megfelelő párnázattal kell rendelkezniük, hogy csillapítsák a lehetséges ütődéseket és megóvják a gyermeket a sérülésektől.
 • Kellően rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy a gyermek szabadon tudja mozgatni a karjait és lábait. Fontos, hogy kényelmesen és könnyedén tudjon kerékpározni anélkül, hogy korlátozva lenne a mozgásban.
 • Megfelelő rögzítőrendszerrel kell rendelkezniük, hogy stabilan és tartósan rögzíthetők legyenek a könyökre és térdre anélkül, hogy rövid időn belül kilazulna.
Gyermekkerékpár, túrázás

Milyen egy jó kerékpáros sisak?

 • Fontos a méret, hogy megfelelően illeszkedjen és feszesen rögzüljön a fejen anélkül, hogy túl szoros vagy túl laza lenne. Mérjük meg a gyermek fejének kerületét, és válasszunk olyan sisakot, amely az adott méreti tartományba esik.
 • A sisaknak ütéselnyelő anyagból kell készülnie, például EPS, ami képes csillapítani az ütéseket és energiát elnyelni. Ezáltal csökkenti a fejsérülések kockázatát.
 • A sisaknak megfelelő párnázattal és belső kialakítással kell rendelkeznie, hogy kényelmesen és stabilan illeszkedjen a gyermek fejére. A párnázat segít abban, hogy a sisak kényelmesen simuljon a fejre, és csökkentse a nyomáspontokat.
 • Biztonságos és könnyen állítható rögzítőrendszerrel kell rendelkeznie. Leggyakrabban állítható csatolópántokkal és állítható övfeszességgel rendelkezik, hogy a sisak szorosan és biztonságosan rögzüljön a fejen.
 • Fontos, hogy a sisak jól szellőzön, hogy a gyermek feje ne izzadjon be a kerékpározás során.
 • Válassz megbízható márkát, amely megfelel a vonatkozó biztonsági szabványoknak. Ellenőrizd, hogy a sisak rendelkezik-e megfelelő tanúsítványokkal, például az EN1078.

Változatos időjárás

Az időjárás nem kívánságműsor, tartja a mondás. Lehet abban bízni, hogy csakis szép, kerékpározásra alkalmas időjárásban lesz részünk, de a valóságban ez nem mindig jön össze. Ha az időjárás nem tántorít el attól, hogy a kerékpártúrára gyerekekkel indulj el, akkor tervezd el előre, hogy mi lesz a program szélsőséges időjárás esetén.

A kerékpározás nem csak szakadó esőben, hanem erős szélben, vagy gatyarohasztó kánikulában sem kellemes program gyerekekkel, ezért mindig legyen B-terv a tarsolyban. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem kell minden időjárás változástól megijedni. A kerékpártúra gyerekekkel akkor is folytatható, ha elkap titeket egy futó nyári zápor. Egy meleg nyári esőt nem csak csapásként, hanem élményként is meg lehet élni. A gyerekek évek múlva is örömmel fognak emlékezni ezekre a vidám pillanatokra.

Tanácsok rossz időre:

 • Erős kánikula esetén a kerékpározást a reggeli és/vagy a délutáni órákra érdemes beiktatni. A legforróbb órákban pihenhet a család egy gyerekbarát szabadstrandon, mint pl. a Tiszafüredi Szabadstrand.
 • Zuhogó esőben akár egy családi társasjáték is jó szórakozás lehet a szálláson, de érdemesebb a környék látnivalót felkutatni. A gyerekeknek igazi élménykirándulás a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum felkeresése, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriuma látható.
 • Réteges öltözködésre is előre fel kell készülni, hisz az időjárás a túra alatt is változhat, amikor már nincs lehetőség változtatni a programon. Vékony, könnyen szellőző hosszú ujjú ing erős napsugárzás esetén, kerékpáros esőkabát, ha elered az eső.
 • Vízálló csomagolás, hogy esőben se ázzanak szét a kerékpáros túrára vitt cuccok és ételek.

Egy jól szervezett kerékpártúra gyerekekkel remek lehetőség a családi kikapcsolódásra és közös kalandokra. A Tisza-tó festői tájai és a kerékpározás nyújtotta élmények garantáltan felejthetetlenné teszik az utazást. Induljatok el, fedezzétek fel a vidéket, és térjetek haza csodás emlékekkel a kerékpáros kalandotokról!