Tisza-tavi Kalandtérkép 2023

Pár évre visszamenőleg minden évben megjelenik a Tisza-tavi Kalandtérkép, mely a tóhoz látogató turistáknak ad segítséget abban, hogy mit érdemes megnézni és felkeresni az itt-tartózkodásuk idején.

Mi is az a Tisza-tavi Kalandtérkép?

Mint általában a térképek, ez a kiadvány is arra szolgál, hogy útba igazítsa a Tisza-tóhoz érkezőket. A szó klasszikus értelmében mégsem nevezhetjük térképnek, hisz a méretek és az elrendezés nem a valóság méretarányos mása. Továbbá nem az a funkciója, hogy az úthálózatot és a közlekedést részletezze, hanem hogy megjelölje azokat a helyeket a térképen, melyeket egy Tisza-tavi nyaralás, vagy kirándulás során érdemes felkeresni.

A 2023-as Tisza-tavi Kalandtérkép a Tisza-tó 50. születésnapjára készült és 84 helyet mutat be négy különböző témakörben, úgy, mint gasztronómia, látnivalók, kikötők és strandok.

A kiadvány elülső oldalán maga a térkép látható, ami látványos grafikai elemekkel mutatja be a Tisza-tavat, valamint a kiadvány által javasolt helyeket, melyeket a név és a grafika mellett egy-egy szám is jelöl a könnyebb beazonosíthatóság miatt. A Tisza-tavi Kalandtérkép hátoldalán a térképen bejelölt helyek rövid leírása, címe és elérhetőségei szerepelnek, a számozás sorrendjében.

Gasztronómia a Tisza-tavi Kalandtérkép ajánlásával

A kalandtérkép közel 30 vendéglátóhelyet ajánl a tó körül. Természetesen ez csak egy ízelítő, hisz ettől sokkal több helyen tudnak enni-inni az ide-látogatók.

Az ajánlatban szereplő helyek azonban valami miatt különlegesek. Vagy a hely feelingje, vagy az ételválaszték, vagy az alapanyagok beszerzési forrása, vagy valami más miatt nem sorolhatók a szokványos vendéglátóhelyek közé. Ezért is érdemes betérni valamelyikbe és személyesen is felfedezni az egyediségük titkát.

A kiadvány szerkesztői arra is gondoltak, hogy a rövid leírás mellett tájékoztassák az érdeklődőket arról, hogy hol használhatnak bankkártyát, SZÉP-kártyát, melyek a gyermek- és kutyabarát helyek, akadálymentes-e, vagy van-e esetleg szálláshely is a vendéglátás mellett.

Tisza-tavi Kalandtérkép
Tisza-tavi Kalandtérkép (Aktív Magyarország)

Látnivalók a Tisza-tónál

Egy nyaralás során a „Hol együnk?” mellett a „Mit csináljunk?” kérdés hangzik el a leggyakrabban. Erre nyújt választ a Tisza-tavi Kalandtérkép, amely közel 30 látnivalót ajánl a Tisza-tó környékén.

Az ajánlat rendkívül sokrétű, mindenki megtalálhatja benne a kedvére valót: legyen az természetkedvelő, kultúra iránt érdeklődő, gyermek vagy felnőtt, kerékpárral vagy autóval érkező.

Strandok a Tisza-tónál

Ha már vízpart, akkor strand. Egy forró nyári napon ki ne szeretne megmártózni a hűs Tisza-tóban? Szinte minden Tisza-tavi településen van valamilyen strandolási lehetőség, hol gazdagabb, hol szerényebb szolgáltatásokkal.

Minden strandnak megvan a maga pozitívuma, de a tiszafüredi szabadstrand egyik érdekessége, hogy kialakítottak egy külön partszakaszt a kutyás gazdiknak, Mancsos Pancsoló néven.

Kikötők a Tisza-tó körül

A Tisza-tavi Kalandtérképen külön kategóriát kaptak a kikötök, amin nincs mit csodálkozni, hisz az ide érkezők többsége szeretne valamilyen vízi programon is részt venni. Ehhez fel kell keresni valamelyik kikötőt, és az általuk kínált szolgáltatások közül választani, a felmerült igények alapján.

Minden kikötőnek megvan a maga specialitása. Ha pl. valaki szeretné felkeresni a Tiszavirág Ártéri Sétautat, akkor Tiszaörvényen, a Szabics kikötőből induló csónakokkal tud átjutni a Tisza túloldalára, a sétányhoz.

A horgászat szerelmesei felkereshetik a Városi Kikötőt Tiszafüreden, akik a horgásztúrák specialistái és az ígéretes horgászhelyek ismerői.

Mit tartalmaz még a Kalandtérkép?

  • Rövid leírás, hogy miért válaszd a Tisza-tavat.
  • Tájékoztató, hogyan juthatsz el a Tisza-tóhoz.
  • A térképre a Tisza-tavi kerékpárutak is felkerültek.
  • QR-kóddal megnyitható leírás és térkép a bringakörről.

Hol szerezhető be a Tisza-tavi Kalandtérkép?

A látványos és hasznos Tisza-tavi Kalandtérkép 2023-as változata az Aktív Magyarország oldalán digitális, míg a Tourinform irodáiban nyomtatott formában érhető el.