Tiszaörvény, ahol nem lehet unatkozni

Amikor a lakásfelújítás kellős közepén kissé elegünk lett a festékes dobozokból és a mindenféle építési munkálatokból, úgy döntöttünk, hogy adunk magunknak egy nap pihenőt és kirándulunk valamerre. Az úti célként kiválasztott Tiszaörvény kellemes meglepetést okozott, hisz annyi gazdag programmal várja az odalátogatókat, hogy egy napba bele sem fér.

A hely kiválasztása nem volt nagyon tudatos, nem a látnivalók vezéreltek minket. Az utazás előtti napokban tanakodtunk, hogy merre vegyük az irányt, hisz nem annyira hosszú az az egy nap, plusz még az oda-vissza utat is bele kell számolni. A Tisza-tóhoz már rég vágytam, így célba vettük a hozzánk legközelebbi várost, Tiszafüredet és a hozzá tartozó Tisza parti kiránduló-centrumot. Így keveredtünk Tiszaörvényre.

Tiszaörvényre érkezve a tiszai gátig tudtunk kocsival eljutni, a gáton már csak külön behajtási engedéllyel lehet autókázni. No de nem is azért jöttünk, hogy kocsikázzunk, így parkolás után nekiindultunk a napi programjainknak. A gátra felérve rögtön a Tisza látványa fogadott minket, így az első utunk a partra vezetett, majd rövid lazulás és látvány-magunkba szívás után a Szabics Kikötöhöz sétáltunk.

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Minden kétséget kizárva elmondható, hogy a Tiszavirág Ártéri Sétaút a legvonzóbb látnivaló Tiszaörvényen. Egy oázis, ahol a mindennapok feszültségei elillannak, ahol az ember át tudja adni magát az érintetlen természet nyugalmának.

A Szabics kikötőből motoros csónakkal jutottunk át a Tisza túlpartján elterülő sétaútra. Ahogy kiszálltunk a csónakból és pár méterre eltávolodtunk a parttól, megcsapott minket a nyugalom szele, a madarak csicsergése és a természet szépsége.

A sétány mindig tartogatott valami meglepetést: vagy egy ősi mesterséget bemutató kunyhó, vagy egy állatvilágot bemutató játék akadt az utunkba. A kiépített kilátókról pedig csodálatos panoráma tárult elénk.

Maga a sétány nem túl hosszú, oda-vissza csupán 4 km, mégis közel négy órát barangoltunk az ösvényeken, belefeledkezve a növény- és állatvilágba.

Tiszavirág Ártéri Sétány, Tiszaörvény

Örvényi Pákász Tanösvény

A Tiszavirág Ártéri Sétaútról közelíthető meg az Örvényi Pákász Tanösvény, melynek megtekintéséhez kell egy kis kurázsi. A cipőket érdemes a partra helyezett gumicsizmákra cserélni, hísz a túloldal eléggé ingoványos. Ottjártunkkor sajnos nem ajánlották a látogatását az előzőleg esett tetemes eső miatt, így személyes élményről nem tudok beszámolni.

A tanösvény egyébként csónakkal érhető el, amit kézzel, a két part között kifeszített kötélbe kapaszkodva kell áthúzni a túlpartra.

Hello Hal Tiszai Halfalatozó

A tanösvényi séta után kissé megéheztünk, így a Szabics Kikötővel szemközti oldalon lévő Hello Hal falatozót kerestük fel. Először elbizonytalanodtunk, hogy álljunk-e be a hosszú sorba, de mivel már sok jót hallottunk a finom halas ételeikről, belevágtunk.

Milyen jól tettük, hogy ott maradtunk, mert a kaja isteni volt. Az ízvilág nem hasonlítható semmihez, teljesen lenyűgözött minket. Ráadásul sikerült a ház előtti füves területen asztalt foglalni, így a nagyobb tömegtől kissé elkülönítve fogyasztottuk el a finomságokat.

A várakozás, a tömeg, majd a kulináris élvezetek miatt sajnos képeket nem készítettünk, ezért a Hello Hal falatozó képét is a Facebook oldalukról töltöttem le, hogy felismerje, aki arra jár.

Hello Hal Tiszai Halfalatozó, Tiszaörvény

Tiszaörvényi Horthy-csatorna és szivattyútelep

Az igazat megvallva, kirándulás előtt nem készültünk fel alaposan Tiszaörvényből, így szégyen, nem szégyen, fogalmam sem volt arról, hogy a szivattyútelep és a Horthy-csatorna milyen egyedinek számít az egész országban.

Története az 1930-as évekig nyúlik vissza. A csatorna létrejöttének fő célja az árvízvédelem és a vízszabályozás a Tisza folyón. Az építmény egy hosszú csatornából és egy szivattyúházból áll, ahol a nagy teljesítményű szivattyúk mozgatják át a vizet az áradó Tiszából a csatornák felé.

A csatornahíd 320 méter hosszú és 6000 liter vizet képes szállítani másodpercenként. A szivattyúház gépészete többnyire eredeti és működőképes. A Vízügyi igazgatóság nyílt napok keretében szokta bemutatni az ipari műemléknek számító szivattyúházat, amit legközelebb mindenképpen beiktatnék.

Tiszaörvényi szivattyútelep

Kormorán kikötő

A kikötő elhelyezkedése igazán említésre méltó, hisz a Tiszától is és a Tisza-tótól is szinte egy karnyújtásnyira található. A kikötő közel 3 évtizedes múltra tekint vissza, amikor még csak csónakok bérbeadásával foglalkoztak. Mára már kikötő bérbeadástól kezdve, szálláshelykiadással és csónaktúrák szervezésével is foglalkoznak.

Kormorán Kikötő Tiszafüred-Tiszaörvény

Rövid séta Tiszafüreden

Hazaindulás előtt még megálltunk Tiszafüreden is egy rövid sétára. Még nem jártam itt soha, így nem akartam úgy hazamenni, hogy ne nézzem meg Tiszafüred központját, a belváros hangulatát. Túl sok időt itt sem tudtunk eltölteni, de körbejártuk a Kiss Pál Múzeumot, megnéztük a Városháza impozáns épületét, és tettünk egy kört a felújított főtéren a szökőkutak között.

Lipcsey kúria Tiszafüred

Ha több időnk lett volna, akkor biztosan részt vettünk volna valamilyen hajós túrán, ahol a Tisza-tavi növény és állatvilágot jobban megismerhettük volna. Mindkét kikötőből indulnak csónakos vízitúrák, ahol egy szakavatott túravezető ismertet meg minket a táj érdekességeivel, látnivalóival.

Akik Tiszaörvényre látogatnak, kerékpárral is felfedezhetik a környéket, hisz a tiszai gáton vezet a Tisza-tavi kerékpáros körtúra útvonala is.

A több napra érkezők különféle szállások között is válogathatnak, amik között olyan kuriózum is található, mint a lombház, vagy az úszóház.


Összességében elmondható, hogy remek kirándulás kerekedett a tiszaörvényi látnivalók felkeresése során, de eléggé alábecsültük a lehetőségeket. Ez a csepp kis hely a Tisza-tónál annyi élményt tud nyújtani, amire kevés csak egy napot szánni.