Kerékpáros táskák: melyik passzol hozzád?

Kerékpártúrára készülsz? Nem tudod mibe pakold a cuccaidat? Ismerd meg a kerékpáros táskák típusait és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

A kerékpártúrák izgalmas és kalandos lehetőségeket kínálnak, amikor új tájak felfedezésére vágysz, vagy csak egyszerűen szeretnél elmenekülni a mindennapi élet zajától és élvezni a természetet.

Ahhoz, hogy a kerékpártúra valóban élvezetes és zavartalan legyen, sok egyéb mellett a megfelelő kerékpáros táska kiválasztása is elengedhetetlen. A kevésbé gyakorlott túrázóknak a kerékpáros ruházat kiválasztása mellett a táskák közötti eligazodás is komoly fejtörést okoz. Mivel a különböző típusú kerékpáros táskák különböző célokat szolgálnak, ezért választás előtt alaposan fel kell mérni az igényedet.

Nem mindegy, hogy egy több napos hegyi túrára, vagy egy pár napos Tisza-tavi kerékpáros túrára indulsz. Az sem mindegy, hogy sátorban, vagy szálláson, egy kényelmes ágyban fogsz éjszakázni. Fontos tény az is, hogy gyerekekkel indulsz neki a kerékpártúrának, vagy csak baráti társasággal. A helyes felszerelés kiválasztását többek között a túra hossza, jellege, a szükséges felszerelés mennyisége, a várható időjárás és a saját egyéni igényid is befolyásolják.

Az optimális táskaválasztás lehetővé teszi, hogy minden szükséges holmit magaddal vigyél, könnyedén hozzáférj azokhoz, és ne zavarják a kerékpározást. Figyelni kell a súlyeloszlásra is, hogy ne legyen túlterhelt a kerékpár, ami rontja az irányíthatóságot és az egyensúlyozást.

Miután már láthatod, hogy a téma nem annyira egyszerű, ezért vegyük sorra a kerékpáros táskák típusait, előnyeit és hátrányait, hogy könnyen tudj dönteni a te egyedi igényeidhez és a tervezett túrádhoz igazítva.

Nyeregtáska

A nyeregtáskák, ahogy a neve i sugallja, közvetlenül a kerékpár nyergéhez rögzíthetők. Általában kisebb méretűek, és kényelmesen elférnek a nyereg alatt anélkül, hogy a mozgást akadályoznák, vagy az egyensúlyt felborítanák.

A kerékpárosok előszeretettel használják a nyeregtáskát kerékpáros szerszámok, defektjavító készletek tárolására, melyekre egy túra során szükség lehet. Természetesen más kisebb tárgy tárolására is alkalmas, de menet közben nehéz hozzáférni, meg kell állnod, ha valamire szükséged van belőle.

Létezik olyan nyeregtáska is, amelyre gumis nyakú kulacstartó hálót is varrtak. Elsőre jól hangzik, de ha belegondolsz, nem sok esélyed van menet közben könnyen kiszedni a kulacsot, majd miután ittál, vissza is tenni a helyére. Ez már felér egy akrobatamutatvánnyal, aminek könnyen borulás lehet a vége.

Kerékpáros váztáska és nyeregtáska

Ha értékes apróságokat szeretnél benne elrejteni, akkor arra is érdemes odafigyelni, hogy mennyire könnyen szedhető le a kerékpárról. Ha túl bonyolult leszedni, akkor a személyes holmijaidat inkább ne ebben tárold, mert vagy a táska le- és felszerelése miatt, vagy a holmid ki-bepakolása miatt leszel ideges a túra során.

Általában strapabíró, vízlepergető anyagból készítik, és fényvisszaverő csíkokkal látják el a jobb láthatóság érdekében. A nyereg alá szerelhető kerékpáros táskák űrtartalma ritkán haladja meg az 1 litert, így könnyen beláthatod, hogy nem sok minden fér az ilyen típusú táskába.

Vázra rögzíthető kerékpáros táska

Rögzítésüket tekintve vannak felső vázcsőre szerelhető kerékpáros táskák, azon belül is váz alatti és a vázon fekvő változatok, valamint háromszög alakúak, amit a felső és a függőleges vázhoz kell rögzíteni. A váztáska kiválasztása függ attól, hogy férfi, vagy női vázas kerékpárod van, hogyan tudod rögzíteni úgy, hogy illeszkedjen a kerékpárodhoz és ne akadályozzon a tekerésben.

A legpraktikusabb és egyben legkeresettebb váztáskák úgy vannak kialakítva, hogy az okostelefonok is helyet kaphassanak a tetején. A telefont védő fólián keresztül az érintőképernyő is akadálytalanul használható. A váztáska tetejére könnyen rápillanthatsz menet közben is, így nem kell megállnod, ha hívásod érkezik, vagy ha épp a navigációt használod.

A vázra rögzíthető kerékpáros táskák általában strapabíró, víztaszító anyagból készülnek, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak és megóvják a tárolt dolgokat a nedvességtől. Ez különösen fontos, hisz egy eső bármikor felkerekedhet, még egy verőfényes nyári napon is.

A táska fel- és leszerelés általában egyszerű, igy akkor is könnyen magaddal viheted, ha a túrát rövid időre megszakítod, ezért az irataid, kulcsok, egy energiaszelet és egy apróra összehajtható esőkabát éppen elfér benne.

Kerékpáros táska kormányra

Többféle kerékpáros táska felszerelve

A kormányra szerelhető kerékpáros táskák rendkívül praktikusak, mivel elérhető közelségben tartják a legfontosabb tárgyakat. Így gyorsan és könnyen hozzáférhetsz például telefonodhoz, pénztárcádhoz, térképedhez vagy nasihoz, anélkül, hogy meg kellene állnod.

A kormánytáskák közül azok a legpraktikusabbak, melyek hűtőtáskaként is funkcionálnak. Így nyugodtan magaddal vihetsz néhány szendvicset, vagy egy flakon folyadékot anélkül, hogy megromlana, vagy felmelegedne.

A kormánytáskák könnyel rögzíthetők, így egy-egy megállónál pillanatok alatt le is szedhetők. Többsége ilyenkor válltáskaként funkcionál. A táska tetején telefon, navigáció, vagy térkép tárolására egy átlátszó, de vízhatlan rekeszt szoktak kialakítani. Az oldalán kisebb fiókok, vagy hálós kulacstartók segítik a rendszerezett tárolást.

A kormányra szerelhető táskák általában elegendő tárolókapacitást biztosítanak az egynapos kerékpártúrákhoz, vagy egy hosszabb túra esetén kiegészítik a nagyobb tárolókapacitású, csomagtartóra szerelhető kerékpáros táskákat.

Fontos megjegyezni, hogy ezekbe a kerékpáros táskákba nem szabad túl nehéz, vagy túl nagy tárgyakat rakni, mint pl. nagy méretű szerszámkészlet, mert könnyen befolyásolhatják a kormány irányíthatóságát és az egyensúlyozást.

Kerékpáros táska csomagtartóra

Kerékpáros csomagtartó táska, kétoldalas

A csomagtartóra szerelhető kerékpáros táska a hosszú, többnapos túra legfontosabb kelléke. A hosszabb utakra a ruházat mellett gyakran hálózsákot, esetleg sátrat is magunkkal kell vinni, aminek elég nagy a helyigénye. A csomagtartóra szerelhető kerékpáros táskákba azokat a holmikat érdemes pakolni, amire lehetőleg nincs szükség napközben.

Ahogy a nevében is benne van, a felszereléshez szükség van egy csomagtartóra is a bicajon. A táskát ezután hevederekkel vagy pántokkal lehet a csomagtartóhoz erősíteni. Fontos a szoros rögzítés, hogy a stabilitás még a rázósabb, egyenetlen terepen is megmaradjon. Egy elmozdult, elcsúszott kerékpáros táska balesetveszélyes.

Oldaltáska – egyoldalas

Az egyoldalas oldaltáskák csak a kerékpár egyik oldalán helyezkednek el, általában egyetlen nagyobb rekeszből állnak. Hátrányuk, hogy a kerékpár egyensúlyát könnyebben megzavarják és a tárolókapacitás sem túlzottan nagy bennük.

Az egyoldalas táskákat nem csak túrákhoz, hanem városi bevásárlásokhoz is ajánlják a könnyű felszerelhetősége és a tárolókapacitása miatt. Sokszor varrnak rá kézi fogantyút, vagy vállpántot, hogy leszedés után még megpakolt állapotban se okozzon gondot a hordozása.

Oldaltáska – kétoldalas

A kétoldalas oldaltáskák, ahogy a nevükben is szerepel, a csomagtartó mindkét oldalán, sokszor még a tetején is rendelkeznek egy-egy tárolórekesszel. A 2, vagy 3 rekesz már elegendő helyet jelent egy több napos túra felszereléseihez. Előnye, hogy a rekeszek között egyenletesen oszthatod meg a cuccaidat, így a kerékpár sokkal kiegyensúlyozottabb marad, könnyedebben tudsz tekerni.

Csomagtartó kosár

Kerékpáros csomagtartó kosár kormány elé szerelve

A csomagtartó kosarak nem kifejezetten túrákhoz lettek kitalálva, sokkal inkább a városi kerékpárosok használják előszeretettel. A kosárba belefér egy bevásárlószatyor, vagy más egyéb táska, pl. női válltáska, esetleg beleültethetjük a házi kedvencünket is.

A csomagtartó kosarak sokoldalúak és sokféle célra használhatók. A városi kerékpározás során kényelmesen szállíthatod velük a mindennapi dolgaidat, például a munkahelyedre vagy az edzőterembe szükséges holmikat. Ezenkívül a kosarak ideálisak lehetnek piknikre vagy strandra való utazáshoz is, ahol nagyobb mennyiségű étel, ital vagy törölköző szállítása szükséges.

A kerékpáros kosár előnye, hogy viszonylag sok minden elfér benne. Mivel felülről nyitott, így bármilyen táska, vagy csomag belerakható, ami egyébként nem szállítható kerékpáron. A kosarakat általában a vázhoz csavarozzák, ami hosszú távon nagyfokú stabilitást biztosít.

Előnye, hogy a kosarat nem kell minden megálláskor leszedni, mégis univerzálisan használható, hisz minden nap mást és mást rakodhatsz bele, az aktuális igénynek megfelelően.

Hátizsák, nem csak kerékpározáshoz

Hátizsák kerékpáros túrához

A hátizsák sokak számára a legismertebb és leggyakrabban használt tárolóeszköz a kerékpártúrákon. Bár nem kifejezetten kerékpáros táska, sok kerékpáros részesíti előnyben a hátizsákot, ha a személyes holmik elhelyezéséröl van szó.

A hátizsákok általában külön rekeszekkel és zsebekkel rendelkeznek, ami segít a tárgyak szervezett elhelyezésében és gyors megtalálásában. Emellett, ha a túrád során sétálsz, kirándulsz vagy más tevékenységet végzel a biciklizésen kívül, a hátizsák könnyen hordozható.

Azonban a hátizsákoknak van néhány hátránya is, amelyeket figyelembe kell venni a kerékpártúrák során. Az egyik ilyen a súlyeloszlás. A hátizsák a hátadra kerül, ami befolyásolhatja a bicikli súlypontját és az egyensúlyt, különösen ha a zsákban nehéz vagy nagy tárgyakat viszel. Ez leginkább meredek lejtőkön vagy technikásabb terepen vehető észre, ahol a stabilitása kulcsfontosságú.

Egy másik hátránya a hátizsákoknak, hogy a hátad beizzad alatta. Ez különösen hosszabb túrák során kellemetlenség, legyen szó akár kánikuláról, akár hűvösebb, szeles időjárásról. Az izzadás nem csak kellemetlen és kényelmetlen, ami csökkenti a túra élvezetét, de akár egy megfázáshoz is vezethet.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hátizsákok kapacitása korlátozott. Bár vannak nagyobb méretű hátizsákok, amelyek több holmit tudnak befogadni, de egy túlzottan nagy és nehéz csomag órákon keresztül a hátadon fárasztóvá és kényelmetlenné teszi a túrát. Egy többnapos túrához való felszerelés szállítását ne akarj egy hátizsákkal megoldani, használj inkább csomagtartóra szerelhető kerékpáros táskát is.

Övtáska, a Jolly Joker

Övtáska kerékpározáshoz

Az övtáska, bár nem kifejezetten kerékpáros táska, sokan részesítik előnyben túrázáskor, mint egy kiegészítő táska. Ennek oka, hogy ebben lehet a legbiztonságosabban tárolni az értékes, személyes holmikat, mint pl. például telefon, pénztárca, kulcsok.

Megálláskor sem kell leszerelni a kerékpárról, így még véletlenül sem maradnak felügyelet nélkül az értéktárgyaid.

Az egyik fő előnye az övtáskáknak, hogy közvetlenül a derék körül helyezkednek el, így nem befolyásolják sem a kényelmet, sem az egyensúlyt, sem a stabilitást. Ez lehetővé teszi a maximális mozgásszabadságot.


Összegzésként elmondható, hogy a kerékpárosok számára különböző típusú táskák állnak rendelkezésre, amelyek mindegyike más-más előnyökkel rendelkezik. Egy jól megválasztott kerékpáros táska nem csak a kerékpártúrákhoz szükséges tárgyak tárolását oldja meg, hanem hozzájárul a kerékpározás öröméhez és a szabadban töltött idő élvezetéhez.