Fehér tündérrózsa, a Tisza-tó védjegye

A Tisza-tó páratlan növényvilággal büszkélkedhet, melynek egyike a varázslatos fehér tündérrózsa. Nézzük meg közelebbről, hogy mi is az a tündérrózsa, a Tisza-tó mely részein találhatók és mi a szerepük az ökoszisztémában.

Milyen növény a tündérrózsa?

A tündérrózsa, latinul Nymphaea, a tündérrózsafélék családjába tartozó, a világ számos részén előforduló vízi növény.

Az iszapos talajú, tápanyagban gazdag álló- vagy lassan folyó vizekben él meg. Vagy a partközeli részeken, vagy a sekély, iszapos területeken érzi jól magát. A maximális vízmélység, ahol a tündérrózsa még képes megélni, 3 méter. A karvastagságú gyökértörzsekből növekedő levélnyelek ettől nagyobb vízmélységet már nem tudnak leküzdeni.

A víz felszínén elterülő nagyméretű zöld levelek sokszor a 20-30 cm átmerőt is elérik, ami miatt a növény a víz felszínén úgy lebeg, mintha szőnyeggel lenne leborítva.

A tündérrózsa feltűnő virágai nyár elejétől őszig pompáznak. Egy-egy virág 3-5 napig él, majd elhervadva elsüllyed. A folyamatos virágzás és a terjedelmes virágmező miatt szinte észre sem lehet venni, hogy a virágok gyakran cserélődnek.

A virágok érzékenyek a napszakok és az időjárás változásaira: szirmaik a napsütésre kinyílnak, az éjszakai hidegre és sötétségre pedig összezárnak. A fehér tündérrózsa a víz felszínén lebegve bontja ki lenyűgöző virágait, amivel egy látványos és festői képet teremt.

Fehér tündérrózsa virága

A fehér tündérrózsa életciklusa

 • Rizóma (gyökértörzs): a tündérrózsa életciklusa a rizómával kezdődik, mely az iszapos talajban elterülő gyökértörzs. Téli időszakban a tündérrózsa nyugalmi állapotba kerül, amikor is a rizóma az iszapos talajban vészeli át a hideget.
 • Tavaszi ébredés: ahogy beköszönt a tavasz és az idő elkezd melegedni, a tündérrózsa életre kel, a rizóma elkezd hajtásokat hozni.
 • Levélképződés: a hajtások végén, a víz felszínén megkezdődik a levelek kibontakozása. A különleges úszólevelek a víz felszínén lebegnek, segítenek a növénynek a fotoszintézisben és az anyagcserében.
 • Bimbók és virágzás: a virágzás függ a környezeti tényezőktől, például a víz hőmérsékletétől és a napfény mennyiségétől. Általában nyáron, a melegebb hónapokban virágzik a legintenzívebben.
 • Termésképzés: a virágzás után a tündérrózsa terméseket hoz.
 • Hibernáció és újrakezdés: az őszi hónapokban a tündérrózsa ismét nyugalmi állapotba kerül. A levelek elszáradnak, a virágok elhalványulnak, és az iszapban meglapuló gyökértörzs készül a következő évre.

A tündérrózsa előfordulása Magyarországon

A közhiedelemmel ellentétben, a kerti tavakba telepített tavirózsa nem egyezik meg a természetes tavat beborító tündérrózsával. Míg a tündérrózsa virága a vízen lebeg, a tavirózsa szára kiemelkedik a vízből, így a virág a vízfelszín fölé ágaskodik.

Aki tündérrózsát szeretne látni Magyarországon, az keresse fel az alábbi három legismertebb tündérrózsa élőhely valamelyikét: Hévízi-tó, Felső-Szigetköz és Tisza-tó.

Ha a Tisza-tavat szemelted ki, hogy élőben is láss egy csodás fehér tündérrózsa mezőt, akkor a legegyszerűbb a Tiszavirág Ártéri Sétaútat felkeresned. Ennek egy része épp a Göbe-tó mellett terül el, amely a tündérrózsák paradicsoma. A Göbe-tavi fehér tündérrózsákat nem csak a partról szemlélheted meg, hanem a Göbe-kilátóból is. Sőt, ha vállalkozó kedvű vagy, akkor a parton lévő csónakokkal beevezhetsz, hogy testközelből is megcsodálhasd őket.

Fehér tündérrózsa, Tisza-tó Göbe

A Göbe-tó egy nem túl mély belső tó, mondhatni tó a tóban, melynek medre tápanyagokban gazdag iszap, ezért a fehér tündérrózsa terjedésének és virágzásának nincs akadálya.

A Göbe-tavon kívül az Óhalászi-Holt Tisza mederszélben is több ezer fehér tündérrózsa borítja a víz felszínét a virágzás időszakában. Óhalász gyalogosan nem megközelíthető, csakis valamilyen vízijárművel lehet bejutni, egyetlen csatornán keresztül. Ezért ha gyönyörködni szeretnél a csodálatos tündérrózsa-mezőben, akkor keresd fel Tiszafüred valamelyik kikötőjét, ahonnan vezetett túrák indulnak a Tisza-tavi zegzugos területekre, vagy te magad is bérelhetsz csónakot és felfedezheted a tó élővilágát.

A fehér tündérrózsa ökológiai szerepe

A tündérrózsa kiemelkedő szerepet játszik a Tisza-tavi ökoszisztéma fenntartásában. Az állatvilág és a tündérrózsa kölcsönhatása szorosan összefonódik, amely elősegíti a biológiai sokféleség fenntartását és a tápláléklánc egyensúlyát a Tisza-tavon.

 • A növények által kialakított úszó szigetek menedékül szolgálnak és fészkelőhelyet biztosítanak számos vízi élőlény és madárfaj (pl. szerkő) számára.
 • Levelei beárnyékolják a vizet, csökkentik a tó vizének felmelegedését és algásodását.
 • A tündérrózsa levelei és növényi szövetei aktívan részt vesznek az oxigéntermelésben, ami növeli az élőlények számára elérhető oxigén mennyiségét, elősegíti a vízi élet fenntartását.
 • A fehér tündérrózsa kiterjedt gyökérrendszere és levelei kiváló táplálékforrást biztosítanak számos vízi élőlénynek.
 • A tündérrózsa képes csökkenteni a vízben található nitrogén és foszfor mennyiségét, ezzel csökkenti az algásodás és az eutrofizáció kockázatát.
 • A fehér tündérrózsa virágai vonzzák a rovarokat, mint például a méhek és pillangók, akik a virágok nektárját és virágport gyűjtik. Ezáltal hozzájárulnak a tündérrózsa beporzásához és a virágok termésképzéséhez.
Tündérrózsa virága

Fehér tündérrózsa legendája

A tó felszínét beborító tündérrózsa-mezők látványa lenyűgöző, nincs olyan, akit ne varázsolna el. A latin nevét a görög mitológiából kapta. A történet szerint a nagy erejű Herkules miatt elhunyt nimfa tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. 

A tündérrózsa neve összefonódik a vízi tündérek legendáival is. A hiedelem szerint a tündérek ezen a növényen pihennek vagy táncolnak éjszaka.

A tündérrózsa kedvelt téma a festők és költők alkotásaiban is. A növény különleges szépsége és rejtélye évszázadok óta ihlette a művészeket. Festők ábrázolták képeiken, költők pedig megénekelték annak varázsát és misztikumát.