Poroszló – élménydús kikapcsolódás, páratlan környezet

Poroszló, a varázslatos Tisza-tó partján fekvő település, lenyűgöző természeti kincseivel és élménydús programjaival minden látogató számára egyedülálló élményt nyújt. A Tisza-tó kapujaként emlegetett falu Magyarország egyik gyöngyszeme, amely mind az aktív kikapcsolódásra vágyóknak, mind pedig a természet szerelmeseinek ideális úti cél lehet.

A Tisza-tó magával ragadó szépsége, kristálytiszta vize és változatos élővilága lenyűgözi az idelátogatókat. Poroszló egy dinamikusan fejlődő település, ahol a turizmus áll a középpontban. Csodálatos táj, vízi kalandok, élménydús programok és a nyugodt vidéki hangulat várja azokat, akik elmerülnének Poroszló és a Tisza-tó csodás világában.

Poroszló története

A feltárt leletek alapján bebizonyosodott, hogy a mai település területe már az őskorban is lakott volt, ami annak köszönhető, hogy ez a hely volt a legalkalmasabb a Tisza átkelésére.

A település neve először a középkorban merült fel az írásos dokumentumokban. Poroszló a X-XIV. század között volt fejedelmi királyi udvarhely, királyi földbirtok, vám- és révhely, sótároló, hiteleshely és mezőváros is. Az Erdélyt és Budát összekötő út is keresztülment rajta.

A török megszállás azonban Poroszlót sem kímélte, 1554-re teljesen elpusztult. Az 1870-es évek környékén indult meg az újratelepítés, mely során az ide költözők két év adómentességet kaptak. Ebben az időben az ide költözők halászattal, földműveléssel és állattenyésztéssel kezdtek foglalkozni.

A tiszai árvizek, az 1831-es kolera és az 1832-es tűzvész jelentősen megtizedelte a lakosságot és növelte a szegénységet. A település azonban minden nehézség után talpra állt, köszönhetően annak, hogy a tiszai átkelés, ezáltal a kereskedelmi útvonal erre a területre összpontosult. Az 1900-as évek elején megépült a Tisza-híd, amin a vasúti forgalom is beindult Debrecen és Füzesabony között.

Poroszló, Ökocentrum

A XX. századi traumák, mint a Tanácsköztársaság, az I. és II. Világháború, majd a szocializmus, Poroszlóra is rányomta a bélyegét, a lakosság száma egyre csökkent. A fordulat az 1970-es nagy tiszai árvíz után következett be, amikor megépült a kiskörei vízlépcső és a hozzá tartozó víztározó, mai néven Tisza-tó.

A település ma már a turizmusra koncentrál és a csodás természeti adottságokra építve, színes programokkal és nagy vendégszeretettel várja az idelátogatókat.

Hol található Poroszló?

A település a Tisza-tó jobb partján, Tiszafüreddel szemközt terül el. Tiszafüred és Poroszló a Tisza-tavi települések legtöbbet látogatott helyei. A Tisza-tavon átvezető hídon mindössze 9 km a távolság a két település között, ezáltal a programlehetőségek száma is duplázódik.

Budapest felől az M3-as autópályáról a 114-es kijáratnál kell lehajtani a 33-as főútra, Tiszafüred irányába.

Miskolc felől az M30-as, majd az M3-as autópályán Budapest felé haladva a 128-as kijáratnál Borsodivánka felé hajtva érjük el Poroszlót.

Debrecen felől a 33-as főúton, először a Hortobágyon, majd Tiszafüreden keresztül, végül a Tisza-tavon átívelő hídon átkelve érjük el a települést.

A település vonattal is megközelíthető, a Debrecen–Füzesabony-vasútvonalon, valamint a nyári szezonban naponta jár a Tisza-tó expresszvonat, közvetlenül Budapest Keleti pályaudvarról, Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A mindenkori aktuális menetrend a MÁV-START honlapján érhető el.

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

Kihagyhatatlan látnivalók Poroszlón

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum Magyarországon egyedülálló bemutatóközpont. Egy felszálló madárra emlékeztető, négy szintes épület, melyben számos lenyűgöző kiállítás keretén belül ismerhetjük meg a Tisza-tó élővilágát.

Itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, amelyben kb. 800 ezer liter víz ad otthon a Tisza-tóra jellemző növény- és állatvilágnak. A víz alatt kialakított alagútban úgy érezheted magad, mintha te is a tó mélyén sétálnál, mintha részese lennél a vízi élővilágnak. Az akvárium rendkívül élethűen mutatja be a tavi életet és lenyűgöző élményt nyújt, ahogy a halak a fejed felett cikáznak.

A földszint egyik bemutatótermében, különlegesen megvilágított terráriumokban ismerhetjük meg az éjszakai ragadozók világát. Itt az az érzésed, mintha egy éjszakai erdőben barangolnál.

A háromdimenziós vetítőteremben megelevenednek a képek, és részesévé válhatsz a Tisza-tó életének. Az emeleti részen játszószoba és különleges programok várják a látogatókat.

Az Ökocentrum tornyából, 25 méter magasságból páratlan panoráma tárul elénk a Tisza-tóra és a környező településekre.

Az épület körüli 7 hektáros szabadidőparkban az állatvilágon kívül szárazföldi játszóterek, vízi játszótér, állatsimogató, akadálypálya és még sok egyéb érdekesség várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Vízi Sétány

Fedezd fel a Tisza-tavi Vízi Sétány varázslatos világát! A víz felett húzódó 1500 méteres pallóút elvezet téged a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, ahol szabadon szemlélheted a Tisza-tónál élő madárvilágot, anélkül hogy megzavarnád őket. A Vízi Sétány gyalog nem, csak a Fűzfa Kikötőből induló menetrendszerinti kishajókkal érhető el, melyek pár perc alatt juttatnak el az érintetlen természetbe.

Ahogy végig sétálsz a tanösvényen, a növények és állatok lenyűgöző birodalma tárul majd eléd. Csodáld meg a gyékényeseket, nádasokat, ártéri erdőket és hínármezőket, melyeket a sétaút nélkül csak kevesek tudnának megközelíteni. A madármegfigyelők, a kilátótorony és az interaktív táblák mind abban segítenek, hogy minél jobban megismerd a különleges élövilágot.

Szürke gém Tisza-tavi Vízi Sétány Poroszló

Több, mint 100 madárfajt tartanak nyilván a Tisza-tavi Vízi sétány környékén, így igazán gazdag látnivalóban lehet részed még akkor is, ha csak a töredékét látod az utad során. Gém, vércse, kárókatona, lúd, réce, gólya, vöcsök, ölyv, sólyom, fakopáncs, hogy csak néhányat említsek a gazdag madárvilágból.

A Vízi Sétány babakocsival és kerekesszékkel is látogatható, így senki nem marad le a páratlan élményről. Átlagosan két órát lehet szánni a sétaútra, de a természet kedvelőinek nem nehéz több órát is eltölteni itt. Érdemes távcsövet vinni, vagy jegyvásárláskor bérelni, melyek segítenek még közelebbé varázsolni a madárvilágot.

A Tisza-tó nyújtotta élmények Poroszlón

Strandolás

Poroszló központjától pár száz méterre, a Tisza-tavi Ökocentrumtól 1 km-re fekszik a szabadstrand. A „szabad” jelző jelen esetben arra utal, hogy a strand szabadvízi, de a használatáért fizetni kell. A látogatói értékelések alapján egy tiszta, rendezett, de egyszerű strand, nem túl sok szolgáltatással.

A partszakasz egy része füves, máshol homokos. Az árnyékot kedvelők is találnak maguknak pihenésre alkalmas helyet. A víz lassan mélyül, így gyerekes családoknak is kiváló.

Akik egy élménydúsabb, jobb felszereltségű, több szolgáltatást nyújtó szabadvízi strandot keresnek, akkor érdemes felkeresni a Szabadstrandot Tiszafüreden.

Harcsa, tündérliliom között

Horgászat

A Tisza-tó egy igazi horgászparadicsom. Változatos vizeiben többféle módszert is kipróbálhatnak a pecabot szerelmesei. Folyó, csatorna, holtág és tározó különbözői vizeiben más és más halfajták élnek, így a horgászat igazi élmény ezen a területen.

Több, mint 50 halfaj él meg a Tisza-tó vizeiben, többek között a hazai őshonos fajták, mint pl. a ponty, a harcsa, a balin és a kárász.

Vízi túrák

Sétahajó, révhajó, csónak, motoros csónak, kajak, kenu, SUP. Válogathat ki-ki kedve szerint, hogy melyik vízijárművet részesíti előnyben. Egy biztos, a Tisza-tó élővilágát a vízről lehet a legközelebbről átélni, megtapasztalni, ezért valamilyen módon mindenképpen érdemes vízre szállni. Az egész Tisza-tó mentén, így Poroszlón is változatos vízi túrákat kínálnak a kirándulóknak, mint pl. sétahajózás, vagy csónaktúra a tó varázslatos területeire, a növény- és állatvilág felfedezésére.

Kerékpározás

Hazai viszonylatban az egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonal a Tisza-tavi körtúra. Többféle útvonal közül válogathatnak a bringakedvelők, melyek közül szinte mindegyik érinti Poroszlót. Tiszafüred és Poroszló között épült meg pár éve a kerékpáros híd, amely lehetővé tette a tó körbekerekezését anélkül, hogy a kerékpárosoknak a forgalmas főúton kellene tekerniük.

A Tisza-tavi kerékpáros útvonalak számottevő emelkedő nélküliek, valamint nagyon biztonságosak, hisz a gépkocsiforgalomtól elzártak. A part mentén rengeteg pihenőhely, strand és látnivaló teszi élménydússá a túrát, ezért a Tisza-tavi kerékpártúrára gyerekekkel is érdemes nekiindulni.


A csodás természet, az állandó kiállítások, látnivalók és élmények mellett érdemes a Poroszlón megrendezett programok ajánlatát is nyomon követni, hisz számos fesztivált, gasztro- és egyéb programot kínál a település, főleg a nyári szezonban.